fredag 16. september 2016


Nå.
Et meget lite ord.
Nå.
Likevel rommer det
hele evigheten.

Hans Børli


Når er du tilstede, her og nå?
Etterpå, i morgen, skal, må, burde, skulle, hva, hvis, tenk om... Når eller hvor er du når tankespinnet stilner?

Det er klart vi må planlegge visse ting. Men ved at tankene hele tiden haler og drar frem mot noe som ennå ikke er, tar det mye av fokuset vekk fra det som faktisk er nå. Vi kommer verken fortere fram mot alt som haster, eller kan hale ut tiden når det er noe vi vil unngå. Ting skjer når det skjer, uansett.  
Det er helt vanlig
å bekymre seg eller grue seg for ting, det gjør nok de aller fleste. Det er ikke lett å "slå av", men finnes det noe som i hvert fall av og til kan få deg hit til her og nå, så du får et pusterom eller avbrekk, bruk det for alt det er verdt!
Det er uten tvil godt å ha noe å glede seg til, men på veien dit kan det være fint å bare kjenne på gleden av å glede seg også.

Heldigvis oppstår det spontane øyeblikk som får oss hit til her og nå. Det vil selvsagt variere fra person til person, for min del er det ofte naturopplevelser, i de gode møtene og samtalene med andre. Og ikke mist er dyr gode påminnere, de er alltid her og nå..
Det var først når jeg begynte med foto i 2000, at jeg fikk et mer bevisst forhold til tilstedeværelse. Om jeg var ute og fotograferte eller jeg jobbet i mørkerommet, oppdaget jeg at tiden bare forsvant. Dette var i en veldig krevende og tung periode i livet. Etterpå, i morgen, tenk om, hvorfor, herre Gud hva nå?.. Alt tankespinn forsvant, jeg var her og nå, tilstede og fullstendig oppslukt av det jeg så og holdt på med. Siden den gang har jeg hatt enormt mye glede av foto, det har gitt alt fra etterlengtede avbrekk med ro, til inspirasjon og påfyll av energi. Ikke uten grunn jeg kaller Nikon for min bedre halvdel!
Når jeg først hadde oppdaget min første "billett til her og nå", ble jeg mer oppmerksom på det i andre sammenhenger også. Jeg har funnet flere ting som henter meg inn og jeg kan bruke for å komme på rett kjøl igjen, om det er storm i livet eller tankene. Jeg tror vi alle kan trenge noen livbøyer i form av godt påfyll og gode påminnelser. Jeg gjør i hvert fall det!
Ved å tenke etter og bli kjent med hva som er dine "billetter til her og nå", kan du lettere oppsøke tilstedeværelsen og bruke den bevisst når det trengs. Oppmerksomhetstrening og mindfulness er fint som terapi, men det er minst like viktig i det daglige livet når alt er normal. Det kan gjøre at man generelt står mer støtt i seg selv, og man kan ta valg og avgjørelser blant annet, ut ifra et helt annet ståsted enn det man har om tanker og sinn er spredt for alle vinder..

Om du vil høre om tilstedværelsens kraft i livet, kan foredrag "Ha det så bra som mulig" være noe for deg. Ta gjerne turen til Litteraturhuset i Oslo torsdag 20 oktober. Der vil du treffe psykolog Egil Arne Skaun Knutsen og meg. Vil du vite mer omforedraget vårt eller kjøpe billett, kan du følge denne linken. Les om foredraget Ha det så bra som muligAll I have is now, and now is always here.
unknown

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar