tirsdag 17. desember 2013

Yoga, helse og samspill...


Kroppen, så lenge den funger sånn tålelig greit, da er det ikke så mange som går rundt og tenker så mye på hva den egentlig driver med. Fokus er mest på det ytre for de fleste av oss.
Men tenk litt på det, alt som faktisk foregår inne i kroppene våre til en hver tid, helt uten at vi trenger å skjenke det den minste tanke! Som et lite univers med et fininnstilt samspill, bare gjør kroppen det den skal. Samtidig som den også beskytter mot sykdom, bekjemper virus og infeksjoner som allerede er i kroppen, helbreder den også seg selv hele tiden.  
Noe jeg ikke konkret kan se eller ta på, og langt i fra forstå rekkevidden av, spiller på mitt lag, og jobber for å opprettholde balanse i min kropp og for at alt skal fungere.
Wow, er ikke det et fantastisk under og mysterium, så vet ikke jeg!!!

For tiden er det et utrykk som dukker opp i mange sammenhenger; Å spille hverandre gode!
Jeg har hatt og har til en viss grad fortsatt noen utfordringer i forhold til helsa. Det har ført til frustrasjon i perioder, men stort sett føler jeg at jeg har vært heldig, det har jo alltid gått bra, ofte bedre enn mange har forventet også.
Så lenge jeg ikke faller i fella, hvor jeg sammenligner meg og mitt prestasjonsnivå med andre, da har jeg det egentlig veldig bra til tross for.
Jeg vet om folk som har levd sunt og tekt positivt, allikevel har de blitt syke. Det eneste som er helt sikkert, er at alt er usikkert! Altså finnes det ingen garantier, men av ren respekt for det lille universet som jobber så godt det kan på mitt lag, føler jeg i større og større grad at det er viktig å jobbe sammen, spille på lag, spille hverandre gode!
Jeg føler det er viktig at jeg tar min del av ansvaret også! Og jeg kan love at jeg merker stor forskjell nå, om jeg ikke gjør det. Derfor starter jeg med mitt nyttårsforsett allerede i morgen! 
Jepp, nå står det her, ingen vei tilbake!!!

Yoga har for meg blitt noe som gjør det lettere å spille på lag med både kropp og sinn.
I 2012 fikk jeg tilbud om å delta på et yogakurs. Jeg var vel egentlig ”på tur” og gledet meg til å være sammen med de andre den helgen og det å lære litt yoga var bare en bonus. Men det tok ikke lang tid før jeg forsto at dette var noe for meg og at jeg var på rett sted! 

Yogakurset var ledet av Fahri Saatcioglu som på fritiden er en av instruktørene til Art of Living Norge. Fahri Saatcioglu er til daglig professor ved Universitetet i Oslo, og en anerkjent kreftforsker. Han har bl.a. forsket på effekten av yoga på immunforsvaret, og har en pågående forskningsstudie ved Oslo Universitetssykehus Ullevål. Her ser de på effekten av yoga hos kvinner med brystkreft. Resultatet av denne studien vil foreligge neste år.

Det var veldig interessant å høre at yoga og pusteøvelser faktisk har stor innvirkning på immunforsvaret, og på mange fysiske og psykiske lidelser. Både forebyggende og som behandling. Jeg ble også veldig glad når jeg allerede første kurskvelden forsto at yoga ikke bare dreier seg om kroppen, men hele mennesket!
Gjennom yogaøvelsene som vi lærte på kurset; samtalene vi hadde rundt filosofien, og de bevisstgjørende oppgavene vi fikk, har jeg har fått noen virkelig gode verktøy, som gjør det enkelt å finne roen i hverdagen. Jeg opplever også at jeg står mer støtt i meg selv og ikke blir vippet av pinnen så raskt. Det føles også godt at mitt ve og vel ikke bare ligger i andres hender, men at jeg selv bidrar, og tar ansvar for egen helse og velvære.
 I tillegg til å føle at kroppen blir fysisk sterkere av yogaøvelsene, opplever jeg følelsen av å være mer tilstede i hele meg som noe veldig positivt! Da blir tankestrømmen roligere; fordømmelsen blir mindre, for den bor bare i hodet!

Jeg hører mange fortelle om seg selv før og etter kreften. Noen har opplevd store fysiske forandringer, og både ser og føler seg annerledes. Andre har lite energi, og orker mye mindre enn før. Ikke nok med at vi sammenligner oss med andre, kreft fører også til at vi sammenligner oss selv – før og etter kreft.
Når jeg har gjort en serie med yoga øvelser, ligger jeg rett ut på ryggen og slapper av en stund, mens jeg bevisst går igjennom kroppen, fra tærne og helt opp til hodet. Bare kjenner etter hvordan det føles. Da kjenner jeg ikke arr, feil og mangler. Da kjenner jeg hvor levende jeg er! Den følelsen ønsker jeg så inderlig at andre skal få oppleve også!

Derfor er det å bli yogainstruktør og ha kurs for kreftpasienter, blitt en av mine store drømmer og mål. Yoga har gitt meg så mye positivt, det må være fantastisk å få gi andre muligheten til å oppleve det samme!!!

Jeg har kun erfaring med yoga lært gjennom Art of Living sine kurs, noe som er bygget på godt bevart, klassisk hatha yoga, og gamle indiske tradisjoner. Jeg vet det finnes mange grener innfor yoga, men siden jeg trives så godt med det jeg har lært og føler meg hjemme i filosofien til Art of Living, har jeg ikke følt noe behov for å prøve noe annet.

Om du skulle få lyst til å prøve yoga, anbefaler jeg å ta et kurs eller gå til et sted hvor det er instruktører. Det er mye tryggere enn å eksperimentere på egenhånd!

Det er kanskje mange som er redde for at yoga skal være krevende og at man må være sterk og smidig for å få det til. Det er helt greit å kjenne at det strekker litt, men det skal ikke være smertefullt! Om noen på grunn av senskader eller trøtthet, ikke klarer alle øvelsene, så er det greit. Noen ganger er dagsformen dårlig, derfor er det viktig å lytte til kroppen sin, og gjøre det som føles ok den dagen.
Mestring er en god følelse, men mestring bør være ut ifra den formen du er i akkurat i dag, uten sammenligning med i går eller hva du synes at du bør prestere i morgen.
Yoga er så mye mer enn bare de fysiske øvelsene! Det handler også om tilstedeværelse, bevissthet og hvordan man ser på livet og det man opplever.Vil du vite mer om yoga, kan du ta en titt på disse linkene :)

Art of Living Norge, her får du opplysninger om kurs og mye annet! http://www.artofliving.org/no-no

Les om yoga og forskning.

Les om forskning på brystkreftpasienter og yoga.

Yogakurs på Aberia Helserisort i Rømskog 2012


2 kommentarer:

 1. Hei Sandra,
  Så flott skrevet. Det var inspirerende å lese:):)
  Ha en fin ettermidag:):)
  Anjula

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Anjula! Så hyggelig at du likte det:))
   Ha en fin ettermiddag du også:))
   Sandra

   Slett